Τι χρειάζεται να ξέρω - Ερωτήσεις - Απαντήσεις | allaxeparoxo.gr

Ποιές συσκευές καίνε το περισσότερο ρεύμα στο σπίτι;

Με το άγχος να μην έρθει φουσκωμένος ο λογαριασμός του ρεύματος, πλέον οι περισσότεροι προσέχουμε αρκετά τι καίμε. Υπάρχουν κάποιες συσκευές μέσα σε κάθε σπίτι που γνωρίζουμε ότι καταναλώνουν πολύ ενέργεια, αλλά υπάρχουν και άλλες συσκευές που αυξάνουν τον λογαριασμό χωρίς να τις υποπτευόμαστε. Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι αυτές.


Πιστολάκι
Μια από τις συσκευές που καταναλώνει πολύ ρεύμα είναι το πιστολάκι μαλλιών, παρόλο που μπορεί να μην το χρησιμοποιείτε για πολύ ώρα. Πρόκειται για μια ενεργοβόρα συσκευή που φουσκώνει τον λογαριασμό ρεύματος, χωρίς να το καταλάβετε, ακόμα και αν γίνετε περιορισμένη χρήση. Για να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα καινούριο καλύτερης ενεργειακής κλάσης.

Ψυγείο
Όσο πιο παλιό ψυγείο έχετε, τόση περισσότερη ενέργεια καταναλώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές και ιδιαίτερα με αυτές που βρίσκονται σε λειτουργία όλο το 24ωρο, το οποίο τις καθιστά εξαιρετικά ενεργοβόρες. Ενδεικτικοί τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωσή σας έιναι είτε να αντικαταστήσετε το παλιό σας ψυγείο με ένα νεότερης γενιάς είτε να ελέγξετε την μόνωση της πόρτας του. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα χαρτί στην πόρτα του και να την κλείσετε. Εαν το χαρτί παραμείνει στην θέση του, τότε η πόρτα είναι καλά κλεισμένη και δεν χρειάζεται καλύτερη μόνωση. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία service για να αλλάξετε τα ειδικά λάστιχα στην πόρτα του ψυγείου σας. Επίσης, φροντίστε να μην ανοίγετε συνέχεια το ψυγείο σας και να μην το αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτό.

Συσκευές σε αναμονή
Ένας από τους συχνότερους τρόπους που σπαταλάμε ρεύμα χωρίς να το καταλαβαίνουμε είναι με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή. Οι τηλεοράσεις, τα tablets, οι υπολογιστές, τα κινητά που μένουν για ώρες σε κατάσταση φόρτισης χωρίς να χρησιμοποιούνται καταναλώνουν ενέργεια. Προσπαθήστε να κλείνετε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε καθώς επίσης να τις βγάζετε από την πρίζα.

Διαβάστε επίσης το άρθρο Tips για φθηνότερο ρεύμα!

Κλιματιστικό
Αδιαμφισβήτητα μια από τις συσκευές που καίει πολύ ρεύμα, με τα κλιματιστικά τύπου inverter να προσφέρουν μεγάλη οικονομία εφόσον παράγουν 3 φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε σύγκριση με ένα κοινό αερόθερμο. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιμαστικού μας (χειμώνα-καλοκαίρι) μπορεί να μας εξοικονομίσει αρκετή ενέργεια. Τον χειμώνα ρυθμίζουμε 10 βαθμούς πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία και το καλοκαίρι 10 βαθμούς κάτω.

Θερμοσίφωνας
Το ζεστό νερό, που παράγει ο θερμοσίφωνας, το χρησιμοποιούμε από το ντους μέχρι το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων. Η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνετε όταν ανάβετε τον θερμοσίφωνα διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του θερμοσίφωνα αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους. Για να εξοικονομήσετε ρεύμα θα πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη και να μην τον αφήνετε αναμμένο για πάνω από 30-40 λεπτά. Προτιμήστε να τον ανάβετε κατά την νυχτερινή κατανάλωση (εάν έχετε νυχτερινό ρεύμα) και να μειώσετε όσο είναι εφικτό την χρονική διάρκεια στο ντους.

Αφυγραντήρας
Είναι γνωστό ότι η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία και στα έπιπλα του σπιτιού. Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη συσκευή έχει γίνει όλο και πιο γνωστή, με αποτέλεσμα να βρίσκεται και να χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά σε αρκετά σπίτια. Πρόκειται για μια συσκευή που αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο την χρησιμοποιούμε για να μην βρεθούμε μπροστά σε φουσκωμένους λογαριασμούς. Ο αφυγραντήρας καταναλώνει πολύ ενέργεια ανάλογα με το πόση ώρα δουλεύει και το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί. Για να μειώσετε την κατανάλωση μπορείτε να κλείνετε την πόρτα και τα παράθυρα, στο δωμάτιο που έχετε τον αφυγραντήρα.

Φούρνος / Ψηστιέρα / Τοστιέρα
Ο φούρνος είναι μια συσκευή που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τις παραπάνω συσκευές. Προσπαθήστε να μην τον χρησιμοποιείτε τακτικά και εάν είναι απαραίτητος φροντίστε να μην κάνετε άσκοπη χρήση. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια της κουζίνας. Προτιμήστε την ψηστιέρα ή την τοστιέρα για τροφές που μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα και οικονομικά.


Εαν επιθυμείτε χαμηλότερες χρεώσεις στην ημερήσια κατανάλωση από 0,094€/kWh που προσφέρει η ΔΕΗ, σε 0,062€/kWh και στην νυχτερινή κατανάλωση από 0,066€/kWh, σε 0,056€/kWh που τιμολογείται από την Protergia, μπορείτε να πατήσετε εδώ και ένας Σύμβουλος Ενέργειας να σας ενημερώσει χωρίς κανένα κόστος.


Αν βρήκατε αύτο το άρθρο χρήσιμο κάντε μας ένα like στο facebook ή ένα follow στο instagram!Ευχαριστούμε!